ännu en bild på vår plansch



Hej!
Ville bara visa vår plansch en gång till. Är så stolt över vårt arbete!
Cirklarna visar en undersökning som vi gjorde på vår skola. Det visade sig att, av de tio killarna och tio tjejerna som vi frågade, drack 80% av tjejerna hellre vatten än Coca Cola. 10% ville ha Cola och 10% drack annan läsk. 30% av killarna ville ha Cola, 30% vatten och 40% annan läsk.
Enligt vår undersökning visste 70% av tjejerna om vattenproblemen som Coca Cola medförde och 40% av killarna.
Hej svejs!

Inzomning av plansch.




Hej! Nu publicerar jag lite mer bilder från vår plansch, lite inzomningar och sånt så att ni kan se vad det står. Så här svarade lärare och elever på vår skola när vi frågade om förslag till förändring.
Mer bilder kommer.
Ha det gött!!!
Mvh Felicia (=

Demokrativeckan över!

Vårt gymnasium har haft tema demokrati denna veckan, med intressanta föreläsningar varje dag. Det var också därför vår klass fick i uppgift att göra ett projekt som på något sätt handlar om vattenbrist eller vattenkonflikt. Och det var så Anti- Coca Cola-bloggen föddes! Debatten, som jag nämnt i tidigare inlägg, ska vi redovisa inför klassen om en halvtimme. Planschen står nu stolt utanför aulan och sprider vårt budskap, så här ser den ut. Vi är nog alla extra stolta för det slagord som pryder planschen!



Vi är otroligt stolta över bloggen, filmen, planschen, debatten och även insändaren, fastän den sistnämnda kom på villovägar och inte riktigt hittade fram till lokaltidningen.  Extra stolta var Anticc-halvan Sandra och Lisa. Så här såg de ut igår:


Nåväl, nu måste AntiCC-gänget ta och öva igenom debatten en gång till. Om 23 minuter får klassen höra på den.
Så, lev väl cyperspace!

//AntiCC-Frida


Hej igen! Fakta.

Morsning!
Här kommer lite fakta istället.
Så här står det på http://www.dn.se/ om Coca Cola i Indien:

1977 kastades Coca-Cola ut ur Indien tack vare dåvarande lagstiftning om utländska investeringar. Men den 23 oktober 1993 kom företaget tillbaka igen - och då i sällskap med Pepsi-Cola.
Tio år senare gjorde de bägge företagen en vinst på över 40 miljarder rupier (ungefär 6 miljarder kronor) i Indien, baserat på vattenrofferi och total hänsynslöshet i miljö- och hälsofrågor. Coca-Cola och Pepsi har 90 så kallade "läskfabriker" i Indien, men det rör sig egentligen om rena vattentappningsanläggningar. 52 av dem tillhör Coca-Cola medan Pepsi har 38. Varje fabrik förbrukar upp till 1,5 miljoner liter vatten dagligen. Det krävs nio liter rent vatten för att tillverka en liter Coca-Cola.
För det första leder den massiva utvinningen av grundvatten till att fattiga lokalbefolkningar förlorar sin rätt till rent dricksvatten. För det andra framställer fabrikerna stora mängder giftigt avfall som hotar både miljön och lokalbefolkningarnas hälsa. Också produkterna som sådana är hälsofarliga - det indiska parlamentet tillsatte 2003 en kommission föra att granska förekomsten av bekämpningsmedel i läskedryckerna.(...)
Kvinnorna i byn Plachimada i Indien måste gå fem till sex kilometer för att hämta dricksvatten som de bär hem i krukor på huvudet, medan åtta till nio lastbilar varje dag lämnar fabriken fullastade med läskedrycker.

Adivasikvinnorna från Plachimada inledde sina aktioner en kort tid efter att colafabriken hade öppnat. I mars 2000 producerade denna fabrik 1,2 miljoner flaskor Coca-Cola, Fanta, Limca, Thumbs Up, Kinley, Soda och Maaza. Byrådet (Pandhayat) hade gett Coca-Cola tillstånd att installera en motordriven pump för vattenutvinning. Men företaget borrade mer än sex brunnar där det utan tillstånd använde extra kraftiga elektriska pumpar. Grundvattennivån sjönk drastiskt: från 45 till 150 meters djup!


Avfallsvatten dumpades i de torra borrbrunnar som endast var konstruerade för förvaring av torrt avfall. Det började med att företaget lämnade avfall utanför sin egendom. Under regnperioden spred sig sedan avfallet till risfält, kanaler och brunnar - något som utgjorde en stor hälsofara. Resultatet av den överdrivna utvinningen var att 260 av de borrade brunnar som myndigheterna hade avsatt till dricksvatten torrlades. Denna del av Kerala har ett rikt ekosystem med stora mängder vatten, men på grund av Coca-Colas rovdrift har avkastningen från jordbruket minskat med tio procent. Prover har visat att avfallet från fabrikerna innehåller stora mängder kadmium och bly, som är cancerframkallande och leder till njur- och leverskador.

På grund av sitt tillvägagångssätt ombads Coca-Cola förklara sig inför byrådet, men avböjde. Som en följd av detta drog rådet in företagets tillstånd. Läskgiganten svarade med att försöka "köpa" byrådets ledare, Anil Krishnan. De erbjöd honom 300 miljoner rupier (4,5 miljoner kronor). Men förgäves.


2003 informerade distriktets hälsomyndigheter invånarna i Plachimada att föroreningen gjort vattnet obrukbart. Det hade kvinnorna i byn vetat sedan länge - de hade varit de första att kritisera "vattenpiraterna" i samband med en fredlig sittdemonstration framför fabriksportarna.

Med aktionen startade adivasikvinnorna en rörelse som genast mötte en våg av solidaritet, både nationellt och internationellt. Rörelsen tilltog i styrka, och under trycket från den, men också på grund av den torka som förvärrade vattenkrisen, beordrade Keralas regeringschef i februari 2004 slutligen colafabriken att stänga. Segern i Plachimada var resultatet av en bred allians, och en kamp som krävt en rad olika strategier.(...)


Rajastans högsta domstol har förbjudit försäljning av läskedrycker som producerats av Coca- Cola och Pepsi, eftersom båda företagen nekat att uppge vad dryckerna faktiskt innerhåller, trots att flera undersökningar påvisat förekomst av farliga bekämpningsmedel. De två läskgiganterna gick till Indiens högsta domstol med saken, men domstolen avvisade kraven och anslöt sig till Rajastans krav på att företagen måste klargöra vad proddukterna innehåller. Läskedryckerna är fortfarande förbjudna i regionen.



Ja, det var lite av det som stod på den sidan, kolla gärna upp den om ni vill. Mer fakta kommer så småningom.
Mvh Felicia.

Hej svejs!

Hej hopp!
Här sitter jag en tisdagkväll och tänker på min händelserika dag. Idag har vi satt upp vår plansch på skolan om vårt Coca Cola-projekt. Den syns tydligt (vi valde starka färger) och jag är riktigt nöjd med vårt arbete. Hoppas att många elever och lärare kommer att läsa och kolla på planschen!
Vi hade även tänkt att vi skulle ha en debatt då vi skulle representera olika personer. Jag själv skulle vara programledare (av någon anledning tycks jag alltid få den rollen (= och leda denna debatt. frågan är nu bara om vi verkligen ska ha en debatt, eller om planschen och den här bloggen var vår redovisning. Hoppas inte vi och framförallt Frida har gjort den i onödan!
Det här projektet har verkligen väckt tankar om vattenkonflikten hos mig. Tänk om allt grundvatten bara tar slut en dag, eller att vattnet är så förorenat att det inte går att dricka. Vad skulle hända då? Vatten är en av de viktigaste sakerna som människor behöver. Tänk om det blir panik och det utbryter krig eller något. Läste en gång en bok som ungefär handlade om det. Tror den hette "Kriget om källan". Den utspelade sig efter vår tid på något vis, efter "tekniktiden" eller vad den hette. Det fanns ingen elektricitet och ingen teknik och det var en massa giftiga ämnen i marken som hotade att förgifta människorna, djuren och grödorna. Boken handlade om två byar som började kriga om en sinande källa. Läste den boken i mellanstadiet och jag blev orolig och undrade om det kunde hända på riktigt. Där fick man sig en tankeställare.

Tänkte lägga in lite fakta men det kommer i nästa inlägg för det fick inte plats här!
Tjolahopp!!!
/Felicia.

Inte allvar...

Okej, nu ska alla ha klart för sig att vårat syfte med det här inte är att leka socialister som någon så fint kommenterade. Vårat syfte är inte heller att få folk att bli arga. Detta var från början ett skolprojekt som gick ut på att vi skulle engagera oss utåt. Vi vill inte ha ett himla upplopp utan det enda vi ville var att få folk att få reda på hur coca cola faktiskt bär sig åt ibland. Visst är vi seriösa till viss del men snälla nån, vi har väl inte tänkt ta över världen.  Vi är inga bloggproffs och heller inga bojkottsproffs. Vi tycker bara att coca cola company inte bidrar till en bättre värld. Vi skyller inte alla världsproblem på dem men vi behöver inte coca cola för att överleva. Vi kan skippa den drycken! Den är faktiskt inte såå god... Den är bara överskattad.

japp. anticc-lisa! Tack :/

Ta inte allt så allvarligt.


Dags att jag skriver ett inlägg

Hej på er allihopa!
Jag känner att jag måste klargöra lite saker i vår blogg och om våra åsikter så att det inte blir för mycket missförstånd.
Denna bloggen startades i samband med ett projektarbete i skolan.
Vi har bestämt oss för att framhäva vissa, som vi anser, negativa saker hos Coca Cola. 
Nu är det så att vi inte har några belägg för att cola i Sverige leder till vattenbrist, för här har vi ändå gott om vatten, vilket vi ska vara glada för. Vårt mål med den här bloggen är inte att få Er som läser denna blogg att känna dåligt samvete för att ni dricker Coca Cola. Vi vet att det är en av de mest älskade dryckerna.
Vi vill bara göra er medvetna om konsekvenserna i vissa delar av världen och hur Ni kan påverka, om ni nu känner för att göra det. 
Och självklart ska vi inte skriva att allt är dåligt med Cola. Som sagt, så vill vi peka ut vissa aspekter enligt våra åsikter. 
Jag hoppas att jag har klargjort lite grann i alla fall. Fortsätt gärna att kommentera! 
Vi ville få fram vattenproblemen mer i media eftersom man oftast hör om andra problem, som oljekonflikten. så det är jättebra att ni kommer med åsikter och tycker till. 

Ha det bra! 
Mvh Felicia.  


Svar på kommentarer!

Postat av: The Gradual Report.

"Bra att ni försöker, men chansen att ni kan få USA från att sluta dricka coca cola är typ 0%, och don canclar ut allt som lilla Sverige eller något annnat land skulle kunna göra.

Inte för att vara cyniskt eller något, men jag tror nog att chansen att ni faktiskt skulle lyckas med något är ganska liten...

Welcome to the dark side of capitalism."


Svar: Hejhopp, jag förstår att vi inte kan rubba USA på något sätt, men de få människor som klickar in här och tittar kanske får sig en tankeställare. Om vi kan nå ut till ett fåtal personer är vi jättenöjda, eftersom vi bara ville informera lite om vad Coca Cola sysslar med. Själv så visste inte jag hur mycket vatten en liter Coca Cola behövde, inte heller visste jag att de hade järngrepp på vattnet i vissa fattiga områden i bla. Indien.

Men... Många bäckar små. :)

Tack för kommentaren!


Postat av: Jens

"Kampen mot vattenrofferiet angår inte bara Indien. Överdriven exploatering av grundvatten och stora projekt för att ändra floders lopp försvårar för oss att bevara jorden som helhet. För att förstå vad det handlar om måste man inse att om varje del av vår planet tog emot lika mycket regn, på samma tid och efter samma mönster, så skulle skulle samma växter och djur trivas överallt. Men världen bygger på mångfald. Planetens hydrologiska cykel är en vattendemokrati - ett fördelningssystem för alla levande arter.

Och utan vattendemokrati kan det inte finnas ett demokratiskt liv.
"



Svar: Hejhopp, det är klart att det inte bara gäller Indien, men eftersom det var i Indien vi hade projektet om så fokuserar vi därför på det landet. Men i framtiden kommer vi förhoppningsvis börja med andra länder. :)

Vattendemokrati!


Tack för kommentaren!


Dåså, nu har jag svarat på två små kommentarer, kommer inte bry mig om de "Hahaha" och "Kopiera inte oss" kommentarerna vi fått. Jättekul att någon läser!

MVH Sandra. AntiCC-gänget!


Youtube.

Lisa, våran "media-expert," har skapat en liten video som vi lagt upp på Youtube.



MVH/ AntiCC-gänget.

Lite förklaring..

En liten förklaring till tidigare inlägg. Vi hävdar inte att Coca Cola står för ALL vattenbrist i Indien, det finns även andra faktorer. Men under den lektionen då vårt ogillande mot Coca Cola började såg vi en film, som fick det att framstå som att Coca Cola var boven i detta dramat.

Det finns även andra länder som har vattenbrist p.g.a Coca Cola, men vi har än så länge flest och säkrast källor om situationen i Indien. Demonstrationer från allmänheten har i delstaten Kerala i södra Indien år 2004 lett till att en coca cola fabrik tvingades stänga. Vi kommer så småningom hänvisa till andra länder också.

Tack så mycket för kommentarerna, även om syftet kanske inte var att få er att skratta.

Ett tack till http://procc.blogg.se/ som efter att ha läst vår blogg, blivit lite eggad. Kolla gärna in den, eftersom den innehåller intressanta åsikter!

Vi, Anticc-gänget, är jätteglada över att vår nystartade blogg väckt liv i lite åsikter!

MVH. Anticc-gänget.

Uppdatering om själva projektet

Söndag kväll, här sitter jag(Frida) och jobbar med min hemläxa i anti-coca cola-projektet. Skriva en debatt, mellan coca colas informationschef Peter Bodor, FN-kommissionens Cary Fowler samt någon slags hälsoexpert. Funderar på att kalla henne Anna Skipper. Bu eller bä?

Denna fantastiska debatt skall iaf näst-nästa torsdag visas upp inför våran lyckliga klass, och alla kommer att gråta av lycka och rysa av välbehag när vi argumenterat klart. Men, frukta icke, jag skall nog kunna få upp debatten här på bloggen när den är riktigt klar också.

Förövrigt har vi i veckan skickat in en insändare(som Felicia skrev) till allas vår Borås Tidning, och vi väntar med spänning på att denna ska publiceras. Hoppas gör vi gånger fem, med tanke på att Lisa plus bläckpenna blev lika med det påhittade ordet INSÄDARE på kuvertet, det vill säga...

Inget ont om Lisa, hon vill ju bara väl- dessutom är hon väldigt skillad i Moviemaker. Tror jag. Vi lär väl se det, när den där videon hon och Sandra gör om Coca Colas ondska i Indien är färdig och uppe på bloggen.

Sist men inte minst håller vi på att snickra ihop en plansch.

Det var nog allt. Ha en trevlig söndagskväll nu, cyberspace. God natt, sov gott. :)

//Frida, AntiCC-gänget

Liten kort åsikt



The largest Coca-Cola plant in India is being accused of putting thousands of farmers out of work by draining the water that feeds their wells, and poisoning the land with waste sludge that the company claims is fertiliser.

The plant in the southern state of Kerala is designed to satisfy the demand for Coke in what has become the multinational company's fastest growing market.


But its huge demand for water is causing such damage to the local economy that the village council which had granted the company a licence to operate is now demanding the plant's closure.


So desperate have the nearest villagers become for water since their wells dried up that Coca-Cola sends water tankers round every morning to supply minimum needs.


The company denies the shortages have anything to do with its use of up to 1m litres of water a day from the underground aquifer that used to keep the wells topped up.
- http://www.guardian.co.uk/environment/2003/jul/25/water.india




Det känns inte riktigt rätt att vi i Sverige kan sitta och dricka en Cola utan att oroa för att dricksvattnet ska ta slut. Känns ganska sjukt att det går åt 4-6 liter vatten för 1 liter cola. (16 liter för en liter öl, men nu snackar vi Cola.) Tycker inte Ni att något måste göras? Jag menar det finns människor som suttit utanför Coca Cola i Indien och protesterat i 4 år, givetvis med avbytare men de har aldrig lämnat sin plats. Mest påverkar Coca Cola kvinnorna, som måste gå jättelångt för att skaffa vatten till familjen, som de ens får tag i något...

/Sandra, ACC-gänget.


AntiCC? Vad är det?

AntiCC står för Anti Coca Cola och startades idag (2/3 -09) av fyra tonårstjejer efter en Geografi lektion där Coca Cola fick ta all skuld för vattenbrist i Indien, detta enligt filmen "Heligt Vatten"

Det är Sandra, Felicia, Frida och Lisa som kommer uppdatera bloggen med jämna mellanrum med diverse insändare, artiklar och åsikter om vad Coca Cola sysslar med.

Syftet med bloggen är att lyfta fram allt dålig med Coca Cola och att kanske få Er att tänka efter lite, på vad ni köper och hur det påverkar världen. Kanske inte just den burken som Du köpte i cafeterian igår, men Du fattar sammanhanget.

MVH, ACC-Gänget.

RSS 2.0