Hej igen! Fakta.

Morsning!
Här kommer lite fakta istället.
Så här står det på http://www.dn.se/ om Coca Cola i Indien:

1977 kastades Coca-Cola ut ur Indien tack vare dåvarande lagstiftning om utländska investeringar. Men den 23 oktober 1993 kom företaget tillbaka igen - och då i sällskap med Pepsi-Cola.
Tio år senare gjorde de bägge företagen en vinst på över 40 miljarder rupier (ungefär 6 miljarder kronor) i Indien, baserat på vattenrofferi och total hänsynslöshet i miljö- och hälsofrågor. Coca-Cola och Pepsi har 90 så kallade "läskfabriker" i Indien, men det rör sig egentligen om rena vattentappningsanläggningar. 52 av dem tillhör Coca-Cola medan Pepsi har 38. Varje fabrik förbrukar upp till 1,5 miljoner liter vatten dagligen. Det krävs nio liter rent vatten för att tillverka en liter Coca-Cola.
För det första leder den massiva utvinningen av grundvatten till att fattiga lokalbefolkningar förlorar sin rätt till rent dricksvatten. För det andra framställer fabrikerna stora mängder giftigt avfall som hotar både miljön och lokalbefolkningarnas hälsa. Också produkterna som sådana är hälsofarliga - det indiska parlamentet tillsatte 2003 en kommission föra att granska förekomsten av bekämpningsmedel i läskedryckerna.(...)
Kvinnorna i byn Plachimada i Indien måste gå fem till sex kilometer för att hämta dricksvatten som de bär hem i krukor på huvudet, medan åtta till nio lastbilar varje dag lämnar fabriken fullastade med läskedrycker.

Adivasikvinnorna från Plachimada inledde sina aktioner en kort tid efter att colafabriken hade öppnat. I mars 2000 producerade denna fabrik 1,2 miljoner flaskor Coca-Cola, Fanta, Limca, Thumbs Up, Kinley, Soda och Maaza. Byrådet (Pandhayat) hade gett Coca-Cola tillstånd att installera en motordriven pump för vattenutvinning. Men företaget borrade mer än sex brunnar där det utan tillstånd använde extra kraftiga elektriska pumpar. Grundvattennivån sjönk drastiskt: från 45 till 150 meters djup!


Avfallsvatten dumpades i de torra borrbrunnar som endast var konstruerade för förvaring av torrt avfall. Det började med att företaget lämnade avfall utanför sin egendom. Under regnperioden spred sig sedan avfallet till risfält, kanaler och brunnar - något som utgjorde en stor hälsofara. Resultatet av den överdrivna utvinningen var att 260 av de borrade brunnar som myndigheterna hade avsatt till dricksvatten torrlades. Denna del av Kerala har ett rikt ekosystem med stora mängder vatten, men på grund av Coca-Colas rovdrift har avkastningen från jordbruket minskat med tio procent. Prover har visat att avfallet från fabrikerna innehåller stora mängder kadmium och bly, som är cancerframkallande och leder till njur- och leverskador.

På grund av sitt tillvägagångssätt ombads Coca-Cola förklara sig inför byrådet, men avböjde. Som en följd av detta drog rådet in företagets tillstånd. Läskgiganten svarade med att försöka "köpa" byrådets ledare, Anil Krishnan. De erbjöd honom 300 miljoner rupier (4,5 miljoner kronor). Men förgäves.


2003 informerade distriktets hälsomyndigheter invånarna i Plachimada att föroreningen gjort vattnet obrukbart. Det hade kvinnorna i byn vetat sedan länge - de hade varit de första att kritisera "vattenpiraterna" i samband med en fredlig sittdemonstration framför fabriksportarna.

Med aktionen startade adivasikvinnorna en rörelse som genast mötte en våg av solidaritet, både nationellt och internationellt. Rörelsen tilltog i styrka, och under trycket från den, men också på grund av den torka som förvärrade vattenkrisen, beordrade Keralas regeringschef i februari 2004 slutligen colafabriken att stänga. Segern i Plachimada var resultatet av en bred allians, och en kamp som krävt en rad olika strategier.(...)


Rajastans högsta domstol har förbjudit försäljning av läskedrycker som producerats av Coca- Cola och Pepsi, eftersom båda företagen nekat att uppge vad dryckerna faktiskt innerhåller, trots att flera undersökningar påvisat förekomst av farliga bekämpningsmedel. De två läskgiganterna gick till Indiens högsta domstol med saken, men domstolen avvisade kraven och anslöt sig till Rajastans krav på att företagen måste klargöra vad proddukterna innehåller. Läskedryckerna är fortfarande förbjudna i regionen.



Ja, det var lite av det som stod på den sidan, kolla gärna upp den om ni vill. Mer fakta kommer så småningom.
Mvh Felicia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0